perjantai 31. elokuuta 2007

OLETKO KARTALLA?


Web2.0 aalto vie mennessään, mutta myös tuo tullessaan. Aika on yksikkö, josta keskustellaan menosuunnassa. Hyöty ja tietotaito, josta puhutaan tulosuunnassa.

Hyvän kuvan webin uusista trendeistä voit luoda seuraavan kartan avulla. Mielenkiintoinen tapa esittää asia. Paremmin aiheesta tästä.

torstai 2. elokuuta 2007

MISSION EUROPE


Mission Europe sivustolta löydät kuunnelmia ja niihin liittyviä tehtäviä. Tämäkin projekti on EU:n tukema.

Tietoa muista laadukkaista materiaaleista löydät eOpetus blogista.

keskiviikko 1. elokuuta 2007

TERMIEN VIIDAKOSSA


Päivät termit eLearning, mLearning, Ple... saavat monen ajatukset solmuun jo taipaleen alkuvaiheessa. Vielä jos lisätään lukuja perään (E-Learning2.0) , niin keitos on valmis. Hieman selvyyttä asiaan toi Tony Karrerin artikkeli "Understanding E-Learning 2.0".

Uusien käsitteiden (web2.0 ...) ja sovellusten maailmanvalloitus, josta mainitaan myös blogissa Lehmätkin lentäis, on vielä vaiheessa. Mitä hyötyä meille sitten on hienoista termeistä ja uusista sovelluksista?

Olemme kehityksen kärjessä ja olennaisen osana sitä on keskeneräisyyden sietokyky. Asioiden kehittyminen ja niistä hyötyminen vaatii kärsivällisyyttä ja seikkailijan mieltä meiltä kaikilta.

Tony valottaa em. artikkelissaan termin perussuuntauksien lisäksi taustaa ja toteutusta. Käsite on uusi ja sen muotoutuminen vaatii aikaa. Learn how to learn - Opi kuinka voit oppia on hänen viestinsä alan pioneereille. Meidän on siis opittava itse ensin ennenkuin voimme opettaa muita. Tämä lienee tuttu juttu jo kisälli oppipoika ajoista lähtien. Asiassa ei ole siis mitään uutta, mutta siitä huolimatta aikaa kuluu tuskatuttavan paljon.

Uuden suuntaukset edut ovat kuitenkin kiistattomat: yhteistyö, sosiaalinen ja kollektiivinen hyöty. Kuvitellaan tilanne, jossa oppilaan tulee etsiä tietoa esimerkiksi ryhmätyönsä pohjaksi. Sen sijaan, että hän kahlaisin taustatietoa aiheeseen eri hakurobottien kautta hän voi hyötyä aiemmin tehdystä työstä. Delicious sovellus toimii tässä yhteydessä eriomaisena välineenä. Sama pätee opettajaan, joka voi tallentaa linkkejä bookmarks oppilaiden työstettäviksi. Lisää Delicious-sovellusten kaltaisia ohjelmista voit lukea artikkelista Social Bookmarking.

Sosiaalisia sovelluksia löytyy iso joukko muitakin: Youtube, Viddler, Flickr, MySpace.... Tuliko noviisi olo? Kysy neuvoa nuorisolta, sillä tämä on heidän kotikenttänsä. Ehkä web2.0 sovellusten syvintä ydintä ja kiistaton etu on myös helppo sisällötuotanto kaikille tietoteknisistä taidoista huolimatta. Youtuben ja Flickrin kaltaiset sovellukset ovat nuorison keskuudessa vielä lähinnä hupia, mutta toki löytyy myös pätkiä opetukseenkin.

Nopea tiedonkulku ja kustannustehokkaat oppimiskokemukset ovat meidän kaikkien ulottuvilla.